Facebook
Youtube
Instagram

Tojáskereső Gyerekek

Hegedűs Henrik tollából, Nógrád Megyei Hírlap, 2016. március 14.

Idén is folytatja hagyományos rendezvénysorozatát a 4Falu Egyesület, amely Becske, Galgaguta, Nógrádkövesd és Szécsénke kreatív embereit tömöríti.
A becskei vásártér tavaszi nyitásaként a gyerekeket várták szombaton egy előhúsvétozásra.

Becske. Volt itt minden, ami a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolható. Nyuszik sok-sok formában, elsősorban csokoládé gyanánt, kizárólag élő alakban nem, elsősorban “szakhatósági” okok miatt, a kicsik arcfestéssel is próbálkozhattak – jóval több, semmint kevesebb sikerrel. A legnépszerűbb betétprogramnak most a locsolóvers-írás kínálkozott. A legjobb alkotásokat díjazta is a bíráló bizottság – három polgármester, Szalatnyainé Zsigmond Éva Becskéről, Hevér Boglárka Szécsénkéről és Agócs Gábor Galgagutáról, valamint a szervező egyesület elnöke, Káli Betty Nógrádkövesdről. Természetesen a leghumorosabb költemények vitték el a “pálmát”, s bizony nem csupán a gyerekeket, hanem a buzgó rímfaragásban őket ötletekkel segítő szülőket és nagyszülőket szintén dicséret illeti.
Amint a legpompásabb locsolóversek elnyerték méltó jutalmukat, és a közönség is megismerkedhetett a tartalmukkal, Szalatnyainé Zsigmond Éva máris kiadta a következő jelszót, és a lurkók hatalmas ügybuzgalommal láttak neki a szomszédos füves térségben elrejtett csokitojások serény keresésének.
Az apukák és anyukák szorgosan útbaigazították a csöppségeket: “nézd, ott csillog, rá ne lépj”, és a gyerkőckéz rögvest lenyúlt az újabb szerzeményért. Amint aztán véget ért ez a kutató móka, nyíltak a markok és a felfedező kedvű óvodások és iskolások lelkesen számolni kezdték, hány tojás is gyűlt össze. A legügyesebb kereső-mester bizony tizenhárom finomsággal büszkélkedhetett. A további játékok sorából nem maradhatott ki a zsákba macska sem, és arról is számot adhattak a csemeték, ki mennyit tud a húsvéti szokásokról.