Facebook
Youtube
Instagram

Műanyagmentes új világ, bioszatyorral

Galgaguta

A Berceli Természetipari Park ezt a jövőt szeretné biztosítani a fiatalok számára olyan projekteken keresztül, mint az ökoépítészet, vagy a műanyag elődjéül szolgáló kender kutatása. A természetipari Parkba olyan cégeket és kezdeményezéseket várnak, akik a teremtett világot kímélik, és a Nógrád Szíve Kistérséget segítik.
-A Nógrád Szíve Kistérség száz négyzetkilométeren fekszik, 11 települést érint, köztük Bercelt és Galgagutát is – mondta el lapunknak Petro Kinga, a kistérség fejlesztője. – A Berceli Természetipari Parkot nem hagyományos módon, néhány hektáros területen, hanem sokkal nagyobb, tovagyűrűző hatással szeretnénk megvalósítani. Célunk a negatív, vagy akár zéró ökológiai lábnyom megteremtése.
Szeretnénk világviszonylatban is potenciális hely lenni a fiatal, környezettudatos generációk letelepedéséhez, amihez nagy segítség, hogy a fővárostól csak egy órányira vagyunk. A természetipari park projekt első fecskéje Almásí Zita táskamárkája, amit igyekszünk minden lehetséges módon támogatni!
Bercelen az elmúlt években több, a teremtett világ és a jövő generációk érdekeinek védelmét zászlóra tűző projekt is indult. Almásí Zita terméke az első, amire felkerülhetett a jel, ami szerint ez a természetipari park terméke. A táskák a galgagutai varrodában készülnek organikus anyagokból. Ez egyedülálló a megyében. A 21 éves Almásí Zita Belgiumban él, de élete nagy részét Magyarországon töltötte.
-Édesapám magyar származású, a nagypapám Felsőpetényben született. Én 15 évet töltöttem Magyarországon, ám a tanulmányaim Belgiumba szólítottak. Ott egyre többet tesznek azért, hogy a műanyagot v isszaszorítsák. Az egyetemem közelében a boltok például kénytelenek voltak megszüntetni a műanyag csomagolást, mert a diákok nem vásároltak náluk. Ez a hozzáállás rám is jellemző, igyekszem figyelni a műanyagmentességre – mondta Almásí Zita.
Almásí Zita a környezettudatos vásárlás jegyében dobta piacra első bevásárlótáska-márkáját, mely saját nevét viseli. A fiatal megunta az egymásra halmozódó műanyag szemetet és változtatni akart.
-Felháborított a sok műanyag szatyor a boltokban. Belgiumban egy bevásárlóközpontban találkoztam a gyümölcsök és zöldségek mellett vászontáskákkal, amiket többször használhat az ember. Ekkor jutott eszembe, hogyha természetes összetevőjű, mosható anyagból állítanánk elő ilyeneket, akkor azok folyamatosan használhatóak lennének. Így nem szorulnánk rá a műanyag szatyrokra. Megálmodtam a saját táskamárkámat, ami a környezetbarát bevásárlást tenné lehetővé. A műanyagmentesség elkezdése nehéz, de apró lépésekben haladva lehetséges. Az első lépés mindenki számára legyen az, hogy saját táskát visz magával a boltokba.
Almásí Zita hozzátette: örül, hogy Nógrádban talált támogatókra és helyszínre a táskák készítéséhez, hiszen így a felmenőihez közel érezheti magát, többet utazhat ide és a magyar nyelvet is gyakorolhatja. Almásí Zita táskái már megrendelhetők elektronikusan, tervei között szerepel, hogy terjeszkedni kezd Magyarországon termékével.

Helyi termelőket hoznak helyzetbe
-Szeretnénk Galgagután egy termelői boltot nyitni, ahol helyi termelők gyümölcseit, zöldségeit, pékáruit tudnák megvásárolni az emberek, és az én táskáimat is be lehetne ott szerezni. A terveim között szerepel az is, hogy Nógrád megyei tehetséges művészekkel dolgozzak együtt és új, környezetbarát termékeket dobjunk a piacra – mesélt terveiről Almásí Zita.
-A Bercel-völgy fejlesztési projektek keretein belül még számtalan kezdeményezés indult útjára, ilyen például a 87  Celsius-fokos béri termálvíz felhasználása, egy japán fürdő létesítése. A fejlesztés része a Bonum Televisió is, ami 2015-ben Bercelre helyezte át vállalati központját. A cél, hogy a fiatal generációk megtalálják helyüket a településeken. A Nógrád Szíve Kistérségben nem félnek nagyokat álmodni és azokat meg is valósítani!