Facebook
Youtube
Instagram

Nyugat-nógrádi gyermeknapok forgatagában

Hegedűs Henrik tollából, Nógrád Megyei Hírlap, 2016. június 1.

Nyugat-nógrádi gyermeknapok forgatagában

Megyénk szinte minden településén színes gyermeknapi programokat szerveztek a múlt hétvégén. Munkatársaink négy nyugat-nógrádi helyszínről  hoztak beszámolót.

Galgagután már szombat délelőttől nagy volt a nyüzsgés a község sportpályáján. A gyerekek nagy élvezettel vettek részt az alkalmi csapatok számára rendezett akadályversenyen, a színpadon fellépő Apócák együttes tagjai az apróságokat a pódiumra is felhívták, ahol röpke táncversenyen rophatták a kellemes, üdítő muzsikára, sőt, csörgők segítségével a kicsik a zenélésbe is bekapcsolódhattak. Természetesen nem maradhattak el a faluban közkedvelt kézműves foglalkozások sem, arcfestés, gyöngyfűzés szerepelt a műsoron, a rendőrségi bemutatón pedig a fiatalok saját bőrükön érezhették, milyen dolog viselni a bevetésekkor használt, sisakkal kiegészített egyenruhát.
Nem messze innen, a nyolc kilométerre található Szécsénkén a késő délutáni órákban a 4Falu Közhasznú Egyesület a helyi önkormányzattal karöltve tartott gyermeknapot, ráadásul úgy, hogy a szomszédos településekről, így Becskéről és Nógrádkövesdről gyalogosan, a “4Falu Maraton” túra keretében érkeztek ide szüleik kíséretében a legkisebbek.
A falu művelődési házának közelében, kifejezetten szabadidőpark számára kialakított füves-fás területen, amit a helybéliek Milleniumi tér névre kereszteltek, ezúttal a számos szórakozási lehetőség mellett játszóteret is avattak. Egy nagyméretű homokkupac tetejéről hajlik alá a vadonatúj csúszda, bizony egymás után csusszantak le innen a srácok és a lányok, sőt még a felnőttek is kipróbálták az új “létesítményt”. Mellette egy kalózhajót alakítottak ki, amelynek kapitányi hídját messzelátó ékesíti, ahonnan pásztázható az egész környék. A másik oldalon széles “karimájú” hinta várta a lengedezni vágyókat.

A programok sorában a szervezők különleges italokat is kínáltak, amihez receptet mellékeltek: az ízvarázsban, a hagyományos citromfű- és egyéb készítmények mellett alkoholmentes “virgin mojito”, sajátosan kevert limonádé és új formájában előállított jeges tea is szerepelt az egészséges életmód jegyében, míg desszertül finom palacsinta szolgált. Az apócák ide is átruccantak egy koncert erejéig,
Vasárnap Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ és környéke pezsdült meg élettel, mókával, kacagással. Az elmaradhatatlan aszfaltrajz-verseny során igazán szemrevaló alkotások formálódtak a járdaszakaszra, míg az intézmény udvarán és az épületben további érdekes programok szórakoztatták a betérőket. Óvodások tornásztak, zenés-táncos mesejáték idézte fel a kiskakas gyémánt félkrajcára történetét, kisebb és nagyobb lovak nyergébe pattanhattak fel a gyerekek, megismerkedhettek a citera megszólaltatásának módjával, s akadt, aki a népi ritmusokra táncra is perdült. A kézműves foglalkozások rendkívül sokszínű lehetőséget kínáltak, a Palóc Múzeum munkatársai interaktív gyakorlatokat tartottak. Zárásként a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művészei előadták a Furfangos Péter, avagy az egér farkincája című gyermekdarabot, a Vitalitás SE látványtáncosai pedig vérpezsdítő mutatványokkal rukkoltak elő. Rétságon, a délután folyamán előbb Hegedűs Ferenc polgármester adta át a város kulcsát jelképesen az iskolások képviselőinek, volt rajzverseny, forgószínpad-szerűen zajlottak az események, a helyi Művelődési Központ és Könyvtár munkatársainak szervezésében. Pintácsi Viki mozgatta meg, és buzdította közös mondókázásra, dalolásra a kicsiket, és egy bohóc is kacagásra készítette a gyermeknap résztvevőit.

gyereknapkep1 gyereknapkep2 gyereknapkep3