Facebook
Youtube
Instagram

Luca-napi mulatságok

Hegedűs Henrik tollából, Nógrád Megyei Hírlap, 2015 december 14.

Luca-napi mulatságok

 

Tavaly is hasonlóképpen komor volt az égbolt, a nap sem bújt ki a fellegek mögül, és fehér hótakaró sem borította a község útjait, amikor először hívta Luca napjára, egy kis bolondozásra a

Galga-mente népét a 4Falu Közhasznú Egyesület Becskére, a piactérre. A rendezvény szervezői idén már a hagyományok szellemében fogadták szombaton délelőtt vendégeiket.

 

Becske. Persze a csípős hideg nem riaszthat el senkit attól, ha december közepe táján kis mulatságon kíván részt venni. Amikor odaérkeztünk, már javában tartott a zsibvásár, pakolták ki az árusok és bőszen kínálgatták portékáikat. Nemsokára megérkeztek nevelőik kíséretében az óvodások és kisiskolások. Káli Betty a szervezők nevében köszöntötte a szülőket és a gyerekeket, tréfásan megjegyezve, hogy reméli, jövőre már valóban szánkón érkezhetnek a csöppségek a forgatagba. A megnyitót követően máris kezdetét vette a nagy, össznépi Luca-napi jóslás.

Hónapról-hónapra haladtunk, a kalendáriumban, és különféle furfangos “vajákosságok” alapján tekintettünk előre, ugyan már milyen időt is hoz a következő esztendő.

 

Erre az alkalomra “Neked milyen a karácsony?” címmel egy gyermekrajz-pályázatot is hirdetett az egyesület. A házigazda polgármester, Szalatnyainé Zsigmond Éva nem kis büszkeséggel említette, hogy az ovisoktól a nyolcadikosokig bezáróan, összesen hatvankilenc grafikus mű érkezett be, így aztán a bíráló bizottságnak igen nehéz dolga akadt kiválasztani a sok közül a legsikerültebbeket – amelyeket aztán egy kis tablón bárki megtekinthetett. Az óvodásoknál Samecz Máté, az alsósoknál Bándi Levente, a felsősöknél Takács Viktória kapta az első díjat, míg Radics Anna a különdíjas lett. Senki sem távozott azonban üres kézzel, Hevér Boglárka szécsénkei és Agócs Gábor galgagutai polgármester kezéből minden kis rajzoló tehetség csokijutalmat vehetett át. Érdekes módon az otthoni karácsonyi hangulat formába “öntésekor” állandó visszatérő motívum volt a kandalló és a benne lobogó lángok.

Hamarosan felharsant a jelszó és a piactér túlsó oldalán, a máglyán fellobbant a tűz, a vidám sereg pedig körtáncot járva, énekelve köszöntötte a decemberi ünnepek eljövetelét. A továbbiakban még Luca-napi zsákbamacska, és több egyéb kísérőprogram színesítette a becskei rendezvényt.