Facebook
Youtube
Instagram

Megszépült az evangélikus templom

Hegedűs Henrik tollából, Nógrád Megyei Hírlap, 2015 november 20.

Megszépült az evangélikus templom

 

Komoly munkálatok zajlottak a közelmúltban Galgaguta közel kétszázharminc esztendős evangélikus templomán. A településen járók korábban rendre csak a felállványozott épületet láthatták, mígnem az mára újra teljes pompájában várja a híveket.

Galgaguta. Hálaadó istentisztelet keretében szentelték fel a “Reformációi Emlékutak és Zarándokutak” című országos protestáns pályázati program jóvoltából kívül-belül megújúlt evangélikus templomot. Az ünnepi almalmat megtisztelte jelenlétével D. Szebik Imre nyugalmazott püspök, aki a népes gyülekezet előtt Szabó András nógrádi esperes és Füke Szabolcs helyi lelkész társaságában tartotta meg az istentiszteletet.
Ezen a püspök beszédében bátorította a galgagutaiakat a templom áldásos használatára, figyelmeztetett a megbocsátás fontosságára, az egymás melletti kitartásra, a kapcsolatokért való megharcolásra. Az igehirdetés után, illetve a liturgia további két pontján megszólalt a gyülekezeti énekkar is, Fükéné Menczer Kornélia vezetésével.
Az ünnepség során beszédet mondott Agócs Gábor, a község polgármestere, aki egyrészt visszatekintett a templom két évszázados múltjára, másrészt az összefogás szerepét hangoztatta, hiszen például az új padok beszerzését gyülekezeti gyűjtésből biztosították és néhány részlettel a beruházás folyamataiba is beavatta a hallgatóságot. Később kitért a templom melletti tér helyreállításával kapcsolatos tervekre is.
Szabó András esperes pedig azt fejtegette, hogy a vanyarci és a galgagutai lutheránus hívek az idők során rengeteg szállal kapcsolódtak össze, többek között azért is, mert a vanyarciak sokáig a szomszéd faluba jártak át istentiszteletre.
A rendezvény szeretetvendégséggel zárult.