Facebook
Youtube
Instagram

Aranykalászos tanfolyam

Hugyecz Jánosné tollából

Aranykalászos tanfolyam

2015.február 10.-én sikeresen elindult a DEKRA által szervezett Aranykalász tanfolyam a Művelődési Házban. A tanfolyamon 60 fő vesz részt.

Mire jó az Aranykalászos képzés?

Az aranykalászos gazda általános mezőgazdasági szakismerettel, a mezőgazdasági munkák végzéséhez szükséges alapismeretekkel is rendelkező mezőgazdasági szakember, aki a mezőgazdasági

termelési munkákat gazdaságos, környezetkímélő technológiákkal képes elvégezni.

A részszakképesítéssel rendelkező képes:

Talaj- előkészítést, vetést végezni

A talaj termelőképességének fenntartásával kapcsolatos feladatokat ellátni

Növényápolást végezni

Gyümölcs-, szőlő-és zöldségtermesztési alapfeladatokat ellátni

Tartástechnológiai feladatokat végrehajtani

Állatot takarmányozni

Állatjólléti és- higiéniai feladatokat végrehajtani

Állatot szaporítani

Gépet, épületet, építményt karbantartani, egyszerű javítást végezni

Környezet-, tűz és munkavédelmi előírásokat betartatni és betartani

Kereskedelmi tevékenységet végezni

Vállalkozási, szervezési és ügyviteli tevékenységet végezni

Önálló agrárgazdasági vállalkozást működtetni

Emellett, a korábbi szabályozás szerint termőföldet belföldi természetes személyek vehettek, tehát a magyar állampolgárok alanyi jogon vásárlásra jogosultak voltak, a földforgalmi törvény, (melynek hatályba lépési ideje 2015. május), viszont a továbbiakban csak földműveseknek teszi lehetővé a földvételeket.

A törvényhez tavaly decemberben kiadott végrehajtási kormányrendelet határozza meg, hogy képzettség szempontjából ki számíthat földművesnek. Az elfogadott végzettségek között szerepel az aranykalászos gazda is, egy ilyen tanfolyam elvégzése, pedig rendkívül gyors így lehetőséget kínálhat szinte bárki számára ahhoz, hogy a törvény szerint is földművessé, vagyis földvásárlásra jogosulttá váljon.
Földművesnek, pedig az minősülhet, akinek mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettsége

van, hacsak nem folytat legalább három éve agrártermelést vagy legalább 25 százalékban nem tulajdonosa valamely mezőgazdasági termelőszervezetnek (társas vállalkozásnak).

A szigorításokkal a kormány szándéka a magyar állampolgárokra nézve az volt, hogy kiszorítsa a földpiacról a spekulánsoknak bélyegzett pénzügyi befektetőket, és a földvásárlási lehetőséget csak a gazdálkodással foglalkozó földműveseknek tartsa fenn.

Földügyi szakértők szerint mindenesetre már most látszik, hogy a májustól hatályos, szigorúnak tartott új szabályozás is kijátszható, vagy legalábbis megvan a lehetőség arra, hogy olyanok is a földpiac közelében maradjanak, akik továbbra is pusztán befektetési, nem pedig gazdálkodási céllal vennének termőföldeket.