Facebook
Youtube
Instagram

A Galgagutai Kincskereső általános iskola névfelvételének története

Hugyecz Jánosné tollából

A Galgagutai Kincskereső általános iskola névfelvételének története

Az 1990- es esztendők változást hoztak intézményünk életében. Építkezési munkálatok kezdődtek el, s ez által a régi épület egy új szárnyal bővült. Ebben kapott helyet a jelenlegi iroda, a zsibogó, a napközis terem és a melegítő konyha (napközis étkeztetés céljából)
Így a régi tömben feleslegessé vált az addig ételkiosztás céljából funkcionáló helyiség. A hosszú folyosórész megnagyobbodott, jelenleg 26 m hosszú és 3 méter széles. A változásnak nagyon örültünk a tanulókkal együtt.

Történt egyszer, hogy iskolásainkat Budapestre vittük egy színházlátogatásra. A Kincskereső kisködmön című darabot tekintettük meg, mely csodálatos zenei darabokkal volt tele. Az előadás dalanyagát megvettük magnókazettán, és ez minden reggel köszöntötte a gyerekeket és a szünetekben is, ezt hallgatták.
Néhány hét elteltével a kisiskolások már egy kupacban ültek a magnó mellett és ők is énekeltek együtt az előadókkal.
Egy ilyen alkalommal, egy negyedikes kislány így kiáltott fel:
„Legyen a mi nevünk Kincskereső Általános Iskola!”

Az ötlet nekünk is nagyon tetszett és a többi kisgyermek is együtt kiáltotta:
”Igen, legyünk”.
A pedagógusok valóra váltották a gyermekek álmát, és névadó ünnepséget szerveztek, melyhez az Önkormányzati Képviselő testület is hozzájárult.
Mindenkinek tetszett ez a különleges név, hisz az, hogy Kincs jelenti magában azt is, hogy a lélek gyümölcseit igyekeznek megszerezni, úgy, mint: a tudást, -a szeretetet, a jóságot, a türelmességet, a segíteni akarást, a megbékélést….
Mik ezek, ha nem KINCSEK?

Így 1994.február 8.-án,Móra Ferenc halálának 60. évfordulóján, megtartottuk a Névadó ünnepséget. Érdekesség, hogy a Kincskereső kisködmön írója, maga Móra Ferenc volt.
Köszöntőt Hornok Sándor polgármester úr mondott, majd ezt követően leleplezte a bejárat melletti Emléktáblát, melyen egy Móra idézet áll:
„Szeresd a gyermeket,
és öleld a szívedre őt!”