Facebook
Youtube
Instagram

Szennyvízcsatorna hálózat

Hugyecz Jánosné tollából

Szennyvízcsatorna hálózat:

Bercel és térsége településcsoport 7 falut foglal magába: Bercel, Nógrádkövesd, Galgaguta, Becske, Szécsénke, Legénd és Nógrádsáp.
A település csoport 1997-ben elhatározta, hogy közös beruházásban megvalósítják a térség településeinek szennyvíztisztítását és szennyvízcsatornázását.
A beruházás megkezdését lakossági felméréssel kezdték, mely alapján megállapítható volt, hogy a falvak lakóinak többsége támogatta a megvalósítást.

A települések anyagi helyzete miatt, a beruházást két ütemre kellett bontania.
Az I. ütemben a szennyvíztisztító-telep, valamint az ide elvezető nyomóvezetékek megépítését tervezték. Az I.ütemben a csatornahálózat építését csak Bercel és Nógrádkövesd tudta vállalni.
1998-ban állami céltámogatást kapott a településcsoport, ennek eredményeként 1999-2000 évben megépült a 7 község közös beruházásában a szennyvíztisztító telep, mely alkalmas a 7 település szennyvízének tisztítására.

Ugyanígy közös összefogásban megépült a tisztítótelepre elvezető 1 és 2számú szennyvíz nyomóvezeték, valamint elkészült Bercel és Nógrádkövesd szennyvízcsatorna hálózata.
Az I. ütem üzembehelyezése után, fontos feladattá vált, a többi településen is a beruházás folytatása a II. ütemmel.
A II.ütemet 5 település tervezte megoldani úgy, hogy a műszaki kapcsolódásuk miatt 2 társberuházói kört jelentettek.
A II/1 társberuházói kör: Galgaguta-Nógrádsáp-Legénd, a II/2 kör Becske-Szécsénke település alkotta.

2002 márciusában megindultak a munkálatok és ezzel egyidejűleg az Önkormányzatok pályázatokat nyújtottak be.
A legjelentősebb támogatást a Belügyminisztérium adta, ez a költségek 70 %-át tette ki, mely nagyban segítette a megvalósulást.
Az összes kiadás:1.026.607 Ft-ba került, ami több mint 50 km hosszú szennyvízcsatorna hálózatból áll, és ez az ERRÓ 96 KFT. kivitelezésében készült el.
Az ünnepélyes átadásra 2003.január.21.-én került sor.