Facebook
Youtube
Instagram

“Ne süssön hiába a nap Galgagután”

Hegedűs Henrik tollából, Nógrád Megyei Hírlap 2018.

Érdekes címet adott az önkormányzat az intézményi energetikai korszerűsítésekre beadott pályázatának. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban tavaly decemberben ítéltek oda 69 millió forintot a “Hogy ne süssön hiába a nap Galgagután” projektre, amelyben napelemes rendszereket szerelnek fel az óvoda és a polgármesteri hivatal épületére.

Több szempont is indokolja a dél-nógrádi községben az óvoda fejlesztését. Egyrészt a több mint félszáz éves épület állaga az utóbbi években egyre inkább romlott, folyamatosan kisebb jellegű külső-belső javításokra szorult. Agócs Gábor, a falu polgármestere a Nógrád Megyei Hírlap érdeklődésére elmondta, mivel fokozatosan gyarapodik a gyermeklétszám, és jelenleg már harmincan járnak az intézménybe, fontos, hogy végrehajtsák a megfelelő bővítéseket, átszervezéseket. Az elmúlt nyáron a közfoglalkoztatottak bevonásával és lakossági társadalmi munka segítségével megnagyobbították az öltözőhelyiséget, áthelyezték a vezető óvónői irodát is annak érdekében, hogy minél nagyobb tér legyen a kicsik nevelésére. A következő lépcső pedig ez az energetikai fejlesztés.

– Nagy örömmel fogadtuk, hogy nyert a pályázatunk – fejtegette a részleteket Agócs Gábor. – Mivel behatároltak a saját forrásaink, fontos az is, hogy a beruházás százszázalékos központi finanszírozással valósulhat meg. A projekt tartalmazza a napelemek felszerelését az óvoda és a polgármesteri hivatal épületének tetejére. Azt a szakemberek döntik el a jövőben, hogy a nyereségesebb kihasználtság érdekében milyen “erejű” lesz majd a szolgáltatás. Emellett mindkét helyen korszerűsödik a beltéri világítás, gazdaságosan működő lámpatestek beépítésével, nem marad el a külső falak hőszigetelése, valamint a nyílászárók cseréje sem. Hasonlóképpen új lesz a fűtést biztosító kazán is. Őszintén remélem, hogy a jelenlegi, nagymérvű rezsiköltségek a leendő fejlesztés által jelentős arányban csökkenthetőek. Az előrejelzések szerint éves szinten akár ötven százalékban kiváltható a napelemek jóvoltából az áramfogyasztás.
Agócs Gábor végül kiemelte, a közbeszerzési és egyéb hatósági folyamatok várhatóan az idén befejeződnek, és az előkészítést követően, legkésőbb 2019 tavaszán beindulhat a tényleges kivitelezés.